onsdag 1 oktober 2014

The experiment

 

Jag har sätt en film som heter the experiment https://m.youtube.com/watch?v=JlUkzfITiSs en trailer för er som vill veta mer om filmen.

 

Den handlar om några personer som ska göra ett experiment. Då tar dom in helt vanliga killar som blir tilldelade två olika roller. Fånge eller fångvaktare. De ska bo på ett "fängelse" under två veckor och blir bevakade hela tiden med kameror. Anledningen är att de vill se vad som händer. Går det in i rollerna alldeles för mycket? Följer dom reglerna som personerna som gör experimentet sa? Ni får jätte gärna titta på filmen för att förstå mer vad jag kommer prata om.

 

Frågan är vad för experiment man får göra med människor. Jag tycker det är helt okej att göra ett sånt här experiment med människor så länge man inte skadas, kränks och om man känner att man vill avbryta så gör man det direkt. Och att man verkligen får all information om experimentet så man vet vad som kommer hända. Gränsen går tycker jag när det börjar spåra ur och att man känner att man inte vill vara med längre. Då ska man få avbryta. Så blev det inte i filmen. Personerna såg vad som hände med hjälp av kamerorna att de bröt mot reglerna och att personer skadades men gjorde inget. Visst det är bara en film men den är baserad på verklighet. En person vid namn Philip Zimbardo gjorde detta experiment 1971 i stanford university och det hände nästan precis så som det hände i filmen. Att fångvaktarna gick in för långt i sina roller och började kränka/skada personerna som var fångar som om det vore på riktigt. Det avbröts efter 6 dagar då det började gå för långt. Vilket var helt rätt. Man får göra experiment med människor så länge dom går med på det.